Waarop zijn de toetsen gebaseerd?

TIMSS-toets voor groep 6

Aan TIMSS-2027 doen zo’n 80 landen mee. De digitale toetsen zijn gebaseerd op een internationaal curriculumraamwerk dat door experts in overleg met de landen is vastgesteld. De rekenopgaven gaan over Getallen, Geometrische vormen en meten en Gegevensweergave. De opgaven over natuuronderwijs hebben betrekking op Biologie, Natuur- en scheikunde en Fysische aardrijkskunde. Daarnaast wordt in de toets extra aandacht besteed aan Milieubewustzijn. De opgaven meten verschillende cognitieve vaardigheden, namelijk  Weten, Toepassen en Redeneren. Sommige opgaven zijn vormgegeven als een Problem Solving Inquiry (PSI). In een interactieve PSI-taak wordt van leerlingen gevraagd hun kennis en vaardigheden te combineren om een probleem op te lossen.  

Klik hier voor meer informatie over het internationale project TIMSS-2027.

Klik hier voor een aantal voorbeeldopgaven van TIMSS-2027.

Klik hier om het curriculumraamwerk van TIMSS-2023 te bekijken (het raamwerk van TIMSS-2027 is nog niet beschikbaar).

In elk land wordt de toets vertaald. Deze vertaling moet aan allerlei kwaliteitseisen voldoen en wordt door een onafhankelijk vertaalbureau gecontroleerd. Zo kunnen de toetsresultaten tussen landen goed vergeleken worden. Ruim driekwart van de opgaven passen goed bij het Nederlandse curriculum. Het kan dus zijn dat een leerling een opgave tegenkomt die (nog) niet behandeld is. De toetsleiders leggen dit vooraf uit aan de leerlingen. 

De toets in groep 6 duurt twee keer 36 minuten met een pauze ertussen. Er zijn verschillende versies van de toets, die willekeurig over de leerlingen worden verdeeld. Elke leerling krijgt daarvoor een eigen inlogcode.

Toets voor Peil.Rekenen-Wiskunde einde basisonderwijs

De digitale rekentoets in groep 8 en in het laatste jaar van het s(b)o is gebaseerd op de Nederlandse kerndoelen en de referentieniveaus. SLO heeft het toetsraamwerk uitgewerkt in een domeinbeschrijving. De rekenopgaven gaan over Getallen, Verhoudingen, Meten en meetkunde en Verbanden. Leerlingen krijgen soms ook rekenopgaven die ze niet op basis van alleen routine kunnen oplossen (wiskundig probleemoplossen). Voor de domeinen Getallen en Verhoudingen zijn er zowel kale opgaven als contextopgaven. Een deel van de leerlingen krijgt ook opgaven waarbij ze een rekenmachine moeten gebruiken.

Klik hier om de domeinbeschrijving voor Peil.Rekenen-Wiskunde 2027 te bekijken.

De toets voor groep 8 duurt twee keer 40 minuten, met een pauze ertussen en maximaal 5 minuten instructies vooraf. De lengte van de pauzes wordt afgestemd met de leerkracht. Er zijn verschillende versies van de toets, die willekeurig over de leerlingen worden verdeeld. Elke leerling krijgt daarvoor een eigen inlogcode. Leerlingen in het s(b)o krijgen een aangepaste, kortere toets met meer eenvoudige opgaven.