Voor TIMSS en Peil wordt een representatieve steekproef van zo’n 300 scholen getrokken: ongeveer 200 bao-scholen en 100 s(b)o-scholen. Een klein deel van deze scholen (40 tot 50 scholen) wordt gevraagd mee te doen aan de proefafname in het voorjaar van 2026. De overige scholen zijn geselecteerd voor het hoofdonderzoek in het voorjaar van 2027. Als uw school door het onderzoeksteam benaderd wordt, kunt u aangeven wanneer en op welke wijze de onderzoekers de toets en vragenlijsten op uw school het beste kunnen afnemen.
In het regulier basisonderwijs maken alle groep 6 leerlingen op de school de TIMSS-toets en alle groep 8 leerlingen op de school de peilingstoets. De leerkracht kan vooraf aangeven of er leerlingen zijn die de toets niet kunnen maken.
In het speciaal (basis)onderwijs wordt enkel de peilingstoets afgenomen. Met de school wordt vooraf afgestemd welke leerlingen de toets kunnen maken. De leerlingen krijgen een aangepaste versie van de peilingstoets.
Wat wordt van de school gevraagd?
- Het inplannen van een dag(deel) voor de toetsafname(s). De afnames zelf worden geheel verzorgd door toetsleiders van ons onderzoeksteam.
- Het (vooraf) invullen van een leerlinginformatielijst waarop bijvoorbeeld aangegeven kan worden of er leerlingen zijn die de toets en vragenlijst niet kunnen maken.
- Het invullen van een leerkrachtvragenlijst (digitaal).
- Het invullen van een schoolvragenlijst (digitaal).
Lees meer over de toetsen en vragenlijsten.
Minimale belasting voor scholen
Hoe belangrijk deze peiling ook voor het onderwijs is, scholen hebben het al druk genoeg. De uitkomsten zijn echter alleen representatief voor Nederland als voldoende scholen en leerlingen meedoen. De deelnemende scholen en leerlingen worden daarom zoveel mogelijk ontlast. Het maakt daarbij niet uit of u geselecteerd bent voor de proefafname of het hoofdonderzoek:
- Basisscholen worden voor deelname aan landelijke peilingsonderzoeken willekeurig geselecteerd, maar de kans dat een school in één schooljaar ook voor een peiling in een ander vakgebied wordt benaderd, wordt zo klein mogelijk gemaakt.
- Door het doorgeven van voorkeursdata bepaalt uw school zelf wanneer de afname het beste uitkomt.
- Uw school krijgt van ons een ouderbrief, waarmee de school de ouders kan informeren over het onderzoek.
- De leerkracht kan vooraf aangeven of er bijzonderheden zijn waarmee we rekening moeten houden (bijvoorbeeld een leerling heeft dyslexie of woont korter dan een jaar in Nederland).
- Vooraf wordt met de leerkracht overlegd hoe de afname in de klas het beste kan worden vormgegeven.
- De afname van de toets en de leerlingvragenlijst wordt geheel verzorgd door toetsleiders van het onderzoeksteam. Heeft uw school niet voldoende computers of laptops om leerlingen van één klas tegelijk te toetsen? De toetsleiders zullen dan extra laptops meenemen.
- De duur en het niveau van de toets en leerlingvragenlijst zijn afgestemd op de leeftijdsgroep en het onderwijstype.
- De digitale toetsen zijn voor leerlingen aantrekkelijk en afwisselend. Leerlingen krijgen onder meer opgaven waarbij ze worden uitgedaagd om alledaagse rekenproblemen op te lossen.
- Leerlingen hoeven zich niet voor te bereiden en de beschikbare toetstijd is ruim voldoende.
- Leerlingen en leerkrachten krijgen een presentje.
- Het onderzoeksteam kijkt de toetsen na en maakt voor elke deelnemende klas een klasrapport waarmee de school zich kan vergelijken met landelijke gemiddelden.