Hoe staat ons onderwijs er voor? Een belangrijke vraag voor scholen, leraren, leerlingen en ouders. In Nederland wordt dit in kaart gebracht met periodieke, nationale en internationale peilingsonderzoeken in het basis- en voortgezet onderwijs. De internationale peiling TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) richt zich wereldwijd op de kennis en vaardigheden van 10-jarigen (groep 6) in rekenen en natuuronderwijs. De nationale peiling Peil.Rekenen-Wiskunde PO meet het rekenniveau van leerlingen in het laatste jaar van het basisonderwijs (groep 8) en het speciaal (basis)onderwijs. In het reguliere basisonderwijs worden deze twee peilingsonderzoeken gecombineerd. In so en sbo wordt alleen Peil.Rekenen-Wiskunde PO uitgevoerd.
TIMSS
Misschien heeft uw school in het verleden al een keer aan TIMSS en/of Peil.Rekenen-Wiskunde PO deelgenomen. Beide peilingen worden namelijk elke vier jaar herhaald. TIMSS-2027 laat zien hoe het Nederlandse onderwijsniveau in de exacte vakken zich in de afgelopen 32 jaar ontwikkeld heeft. Nederland doet namelijk al sinds 1995 mee aan TIMSS. Bovendien kan met TIMSS het Nederlandse onderwijs vergeleken worden met het onderwijs in andere (omringende) landen en kunnen landen van elkaars positieve ervaringen leren.
Peil.Rekenen-Wiskunde PO
Peil.Rekenen-Wiskunde PO geeft zicht op de rekenvaardigheid van leerlingen in het laatste leerjaar van het basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs in de context van het Nederlandse curriculum. De peiling verzameld ook informatie over hoe in bao, so en sbo het rekenonderwijs wordt vormgegeven. Specifiek wordt op zoek gegaan naar onderwijskenmerken die in de verschillende onderwijstypen samenhangen met rekenprestaties.
Niet alleen kennis en vaardigheden
In beide peilingen gaat het niet alleen om leerlingprestaties. Het onderwijsleerproces, maar ook het welbevinden van leerlingen en leraren op hun school zijn eveneens belangrijke thema’s. Met TIMSS en Peil worden vragen beantwoord zoals:
- Hoe ziet het onderwijs in rekenen en natuuronderwijs eruit in Nederland?
- Zijn er grote niveauverschillen tussen leerlingen en/of tussen scholen in rekenen?
- Hoe denken leerlingen in Nederland en in ons omringende landen over hun rekenlessen en lessen natuuronderwijs?
- Welke kenmerken van het onderwijsleerproces hangen samen met leerlingprestaties?
- Voelen leerlingen en leerkrachten zich prettig en veilig op hun school?
- Wat zijn grote knelpunten in ons onderwijs? Hoe staat het bijvoorbeeld met de werkdruk van leerkrachten?
Ontvangt uw bao-, so- of sbo-school hiervoor een uitnodiging? Doe mee! Omdat u inzicht krijgt in hoe uw leerlingen ervoor staan ten opzichte van landelijke gemiddelden. Maar vooral omdat uw school hiermee kan bijdragen aan de vormgeving van het Nederlandse onderwijs in de komende jaren.
Lees meer over deze gecombineerde peiling.
Lees meer over wat deelname betekent voor uw school.